woensdag 30 juli 2008

Tot zover de goeie voornemens

Het voornemen was zo vaak mogelijk mijn blog aan te vullen met nieuwe artikels. Intussen is dat ook weer een week geleden (Schaam Op Mij). De week, maar vooral het weekend, waren dan ook redelijk druk bezet. Aangezien in onze tuin de natuur intussen weer rijkelijk de bovenhand had gekregen, ben ik er in het weekend eindelijk toe gekomen om het op het onkruid verloren terrein weer terug te winnen. Toegegeven: een en ander gebeurde met de hulp van de papa van Liesbeth!

Naast mijn strijd tegen enkele (waarschijnlijk nog niet ontdekte) plantensoorten, heb ik zelfs de moed gehad om de fiets op te springen en wat lichaamsbeweging te nemen! Toegegeven: de noodkreet van de weegschaal zat er voor iets tussen. Last but not least hebben we zondagmiddag van het schitterende weer geprofiteerd om het barbequestel boven te halen (en te gebruiken uiteraard, waardoor de hele fietstocht al onmiddellijk gecountered werd met heel wat calorieën).
Info over de foto's (van boven naar onder): foto 1: f4, 1/60s, foto 2: f8, 1/180s en foto 3: f11, 1/125s. De twee eerste foto's met Nikor 50mm objectief, de laatste met Sigma 15mm fisheye. Alle nabewerking in Lightroom (kleurverzadiging en crop). Alle foto's met natuurlijk licht dus geen flits.
Om het even bij fotografie te houden nog even een kleine tip: wie interesse heeft voor fotografie moet zeker eens gaan kijken op de blog van fotograaf David Hobby, alias 'Strobist'. Een schat aan informatie en technieken! Kort uitgelegd: bij het hele 'strobist'-gebeuren draait het erom om je flits van de camera te halen en die los van de camera op een statiefje (of iets anders) te monteren. Mits de nodige technische kennis (die je dus vindt op voornoemde blog onder andere) creëer je zo foto's die zich qua belichtingstechniek zeker onderscheiden van de gewone snapshots. De technieken kan je zonder meer toepassen in alle mogelijke situaties, zelfs landschapsfotografie, waar het normaal toch minder gebruikelijk is om met flits te werken. Hieronder een voorbeeld.

Bovenstaande foto maakte ik met een flitsje verborgen in het gras voor de bunker. Door een gekleurde filter op de flits te plaatsen en de witbalans in de camera naar kunstlicht te verschuiven, werd de lucht dramatisch blauw gekleurd. Dit werd nog versterkt door de sluitertijd zo kort mogelijk te houden (1/250s). Voor alle duidelijkheid en geloof het of niet, maar de foto werd genomen bij klaarlichte dag! Laat hiermee de kracht van Strobist-techniek bewezen zijn...
Om af te sluiten nog heel even dit. Wil je zeker zijn dat je altijd de nieuwste artikels ziet op deze blog, klik dan altijd even op refresh in je browser als deze pagina open is. Op die manier ben je zeker dat je de site bekijkt vanaf de server en niet vanuit de cache van je harde schijf, wat in sommige gevallen wel kan gebeuren. Ik werk trouwens aan een wat meer uitgebreide versie van deze blog met meer gestructureerde links, archieven en zoek-functie, maar voorlopig zullen jullie het hiermee moeten doen...
Tot binnenkort!

Geen opmerkingen: