zaterdag 17 januari 2009

Winter wonderland

Vorige zaterdag stond er een portfolioshoot voor een jonge visagiste op het programma. Jammer genoeg werd ze ziek en moest er op het laatste nippertje geannuleerd worden. Collega fotograaf Dimitri was intussen al onderweg naar Leuven, dus er zat niks anders op dan te gaan voor plan B. Dimi en ik wilden al lang eens samen op pad gaan voor wat landschapsfotografie, en dit was dan ook een onverwachtse maar perfecte gelegenheid: de agenda's waren vrij door het wegvallen van de portfolioshoot, en als kers op de taart lag het landschap bedekt onder een dik pak sneeuw.

Het was echter veel te lang geleden dat ik Dimi nog zag, dus als twee echte viswijven werd er meer getaterd dan gefotografeerd. In extremis werd toch de eer gered en werden er enkele sfeerbeeldjes geschoten. Hier dus een kleine impressie...






Overigens lijkt me dit een mooie gelegenheid om een alom gekende "fotografiewet" te ontkrachten.  Iedereen heeft het al wel ooit te horen gekregen:  "Nooit tegen de zon in fotograferen, da gaat nie, die mislukken altijd".  Onzin dus.  De waarheid:  in tegenlicht fotograferen vraagt misschien iets meer denkwerk, maar het resultaat is vaak veel mooier.  Door het sterke tegenlicht is de lichtmeter in je camera vaak een beetje de kluts kwijt met als gevolg dat je foto's vaak te donker (onderbelicht) zijn.  Dit kan heel mooi zijn als je het doordacht toepast:  alles wordt afgebeeld op de foto als silhouet.  Wil je dat echter niet, dan zal je zelf moeten ingrijpen door de foto bewust meer te belichten (dus overbelichten ten opzichte van wat de camera je zegt).  Resultaat in dat geval:  je onderwerp is goed belicht, maar het sterke tegenlicht geeft je foto's een interessante toets, wat extra "punch".

Vanaf nu onthouden we dan ook:  "Fotografeer waar het kan ook met tegenlicht, die foto's zijn altijd leuker".  Natuurlijk ook niet te letterlijk nemen hè, het moet een beetje origineel blijven ook natuurlijk ;-)

Tot de volgende!

Geen opmerkingen: