zaterdag 13 juni 2009

Portretshoot

Enkele resultaten van de recente shoot met Virginie. Ik ben min of meer verslaafd aan het werken met off-camera flits, maar bij deze shoot heb ik mezelf verplicht ook wat meer te werken met heb beschikbare, natuurlijk licht. Gevolg was dan ook een gevarieerde reeks, waarvan je binnenkort ongetwijfeld meer te zien zal krijgen.

Bovenstaande foto is er eentje gemaakt op de standaardmanier:  een SB-800 flits op statief, voorzien van een doorflitsparaplu, komend van de linkerkant.  Met de sluitertijd probeer ik zoveel mogelijk de omgeving (achtergrond) wat donkerder te houden om niet te veel aandacht af te leiden.  Diafragma is meestal f4 of in die buurt om de achtergrond mooi onscherp te houden.  De flits staat bijna altijd op 1/4e kracht in die omstandigheden, en staat heel dichtbij het model (ongeveer 1 meter, dus net buiten beeld).  Door de flits zo dichtbij te zetten benut je het maximum van de flitskracht en blijft het licht mooi zacht.  Hoe verder de flits met paraplu, hoe harder het licht wordt.  Ook onderstaande foto werd met dezelfde setup gemaakt.  De foto daaronder ook, maar daar kwam het licht van de andere kant



De twee onderstaande foto's tenslotte werden gemaakt met natuurlijk licht, dus zonder flits.  Virginie stond vlak bij een raam met troebel matglas erin.  Er stond geen direct zonlicht op het raam en door het matglas werd het licht nog wat extra verzacht.  Je hebt met andere woorden geen dure softbox of flits nodig, vaak is de softbox gewoon al aanwezig op locatie...  Het raam is trouwens nog net te zien op de laatste foto. 


Op dezelfde shoot gebruikte ik nog enkele andere technieken.  De resultaten publiceer ik hier zo snel mogelijk...

Meer op komst dus!

Roeland

Geen opmerkingen: